Oglasi

Njemačka vojska pokreće kibernetičko zapovjedništvo

Berlin jača odbranu u vrijeme upozorenja na veći broj napada iz Rusije.
Do 2021. očekuje se da će zapovjedni centar imati 14.500 pozicijaEPA - Ilustracija

Njemačka vojska pokrenut će sljedeće sedmice kibernetičko zapovjedništvo kao dio pojačanja odbrane, u vrijeme kada njemačke obavještajne službe upozoravaju na veći broj napada iz Rusije.

Njemačka vojska meta je velike vrijednosti za hakere.

U prvih devet sedmica 2017. zabilježeno je 284.000 kompliciranih i profesionalnih pokušaja napada, saopćili su državni zvaničnici, dodavši da zasad nema štete.

Kibernetički napadi na vojske širom svijeta su u porastu, stoga mnoge vojske sada obrazuju zapovjedne centre da se bore protiv problema, prenosi Tanjug.

Porast napada

Takvi napadi na NATO porasli su pet puta u prethodne tri godine.

Prošle godine Alijansa je došla do dogovora da kibernetički prostor tretira kao zvanični domen ratovanja, kao što tretiraju i more, kopno i zrak.

Njemačko zapovjedništvo bit će smješteno u Bonnu, prvobitno sa 260 članova osoblja, a taj broj porast će na 13.500 do jula ove godine.

Do 2021. očekuje se da će zapovjedni centar imati 14.500 pozicija, uključujući i 1.500 civilnih poslova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.