Njemačka Vlada za slanje vojnika u Mali

U sjevernom Maliju u utorak je ubijen jedan francuski vojnik, saopćio je predsjednik Francois Hollande (Getty Images)

Njemačka Vlada odlučila je da će u okviru misije vojne obuke Evropske unije u Mali poslati 330 vojnika.

U odluci je navedeno da njemački vojnici neće učestvovati u vojnim akcijama, a njih 150 bit će logistička podrška vojnoj intervenciji na tom području.

Posljednju riječ o ovoj odluci u petak će dati Bundestag.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je rekao da je njemačka vojna misija u Maliju proširena zbog zabrinutosti od terorističkih napada.

Kazao je i da je potrebno podržavati afričke vojnike kada je riječ o sigurnosnoj politici.

Istovremeno, dodao je, biće olakšan teret koji nose francuski vojnici u Maliju.

Nakon donošenja ove odluke, njemački ministar odbrane je rekao da bi ova obaveza njemačkih vojnika mogla biti opasna.

 “Danas smo željeli dati vojni doprinos kako bismo pomogli Maliju na putu ka stabilnosti i slobodi. Ovu odluku nismo donijeli lako. Nije jednostavno poslati vojnike u misiju u Mali. Odluka je tu, i neću stvarati iluzije da ne može biti opasnih situacija u ovom zadatku”, rekao je Thomas de Maiziere.

Ubijen Francuz

U sjevernom Maliju u utorak je ubijen jedan francuski vojnik, saopćio je predsjednik Francuske Francois Hollande.

On je precizirao da je vojnik Harold Vormezeele, pripadnik padobranske jedinice, ubijen u sukobima sa pobunjenicima.

Ovo je druga francuska žrtva u Maliju od početka vojne intervencije u ovoj zemlji prošlog mjeseca.

Francusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je borbama koje još traju također ubijeno i oko 20 pobunjenika.  

Francuski vojnici, potpomognuti helikopterima i avionima, pomogli su da vlada ponovo uspostavi kontrolu nad sjevernim Malijem. U ovim akcijama ubijeno je više stotina pobunjenika.

Misija EU-a

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak su formalno odobrili pokretanje vojne misije od 500 pripadnika, koja će obučavati malijsku vojsku koja je već počela kopnene operacije.

Prva grupa od 70 vojnika EU-a stigla je u ovu zapadnoafričku državu prije deset dana, a to što su ministri u ponedjeljak dali zeleno svjetlo predstavlja posljednju fazu u sastavljanju Misije EU-a za obuku (EUTM), koja ima mandat od petnaest mjeseci da obuči malijsku vojsku koja je u prilično lošem stanju, navodi AFP.

Osnivanje misije je ubrzano nakon što je Francuska 11. januara iznenada pokrenula vojnu intervenciju u bivšoj koloniji kako bi zaustavila napredovanje pobunjenika u pravcu juga ka prijestolnici.

Ukupno šesnaest zemalja EU-a i Norveška dogovorile su se da učestvuju u EUTM-u, koji će imati budžet od 12,3 miliona eura, a svaka država koja bude učestvovala sama će finansirati svoje vojnike.

Otprilike polovina vojnika će biti zadužena za obuku, a ostali će pružati zaštitu, kao i administrativnu i medicinsku pomoć.

Izvor: Agencije