Vlada Njemačke ukinut će finansiranje ekstremnih stranaka

Porezna sredstva za NPD predstavljaju direktnu investiciju u ekstremno desno huškanje, tvrde ministri (EPA)

Vlada Njemačke želi stvoriti zakonske osnove za ukidanje finansiranja ekstremno desnih stranaka, poput Nacionalno-demokratske stranke Njemačke”, najavio je u petak ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

“Pokrenuo sam inicijativu za donošenje zakonskih osnova koji bi omogućili isključivanje ekstremno desnih stranaka iz sistema finansiranje političkih snaga u Njemačkoj”, rekao je De Maiziere (Kršćansko-demokratska unija).

On je napomenuo kako je “teško izdrživa” situacija u kojoj država mora finansirati stranke koje teže rušenju ustavnog poretka.

Ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska partija Njemačke) podržao je inicijativu i izrazio nadu da će zakonske promjene biti donesene još u ovom izbornom razdoblju, koje traje do jeseni.

I on smatra kako je neodrživa situacija po kojoj država mora finansirati stranke koje ju žele ukinuti.

Neuspjela zabrana NPD-a

“Država nije dužna finansirati protivnike demokratije. Porezna sredstva za NPD predstavljaju direktnu investiciju u ekstremno desno huškanje”, rekao je Maas.

Pozadina ove inicijative jest odluka Ustavnog suda Njemačke iz januara ove godine u procesu zabrane NPD-a.

Ustavni sud tom prilikom odbio je zabraniti NPD zbog njene male važnosti za političku sliku Njemačke, ali je u presudi politici otvorio vrata za pokretanje zakonske inicijative koja bi državi omogućila uskraćivanje finansiranja stranaka koje se protive ustavnom poretku.

NPD ima više od 6.000 članova i prošle je godine izgubio posljednje predstavnike u nekom regionalnom parlamentu, ali i dalje ima predstavnike na lokalnim nivoima vlasti.

Izvor: Agencije