Oglasi

Njemačka uvodi obavezu vakcinacije protiv boginja

Djeca u ovoj državi morat će ubuduće biti u potpunosti vakcinisana protiv morbila prije posjete obdaništa ili jaslica.
Djeca koja nisu vakcinisana moći će biti odbijena od upisa u jaslice i obdaništaEPA-EFE

Vlada Njemačke prihvatila je prijedlog ministra zdravlja Jensa Spahna o uvođenju obavezne vakcinacije protiv boginja (morbila).

Djeca u ovoj evropskoj državi morat će ubuduće biti u potpunosti vakcinisana protiv boginja prije posjete obdaništa ili jaslica.

Obavezna vakcinacija važit će i za osobe koje rade u takvim ustanovama, kao i u smještajima za izbjeglice i medicinsko osoblje.

Zakon o obaveznoj vakcinaciji treba stupiti na snagu od marta iduće godine.

Djeca koja nisu vakcinisana moći će biti odbijena od upisa u jaslice i obdaništa, prenose agencije.

Novčane kazne za roditelje

Roditelji koji odbijaju vakcinaciju njihove djece, prema nacrtu zakona, mogu biti kažnjeni novčano do 2.500 eura.

Od obaveze vakcinacije isključene su samo osobe koje iz medicinskih razloga ne podnose nikakve vakcine i svi koji su rođeni prije 1970. godine, pošto su, prema istraživanja, s velikom vjerovatnoćom preležali boginje, pa su time stekle imunitet.

Eksperti u Njemačkoj ukazivali su na nisku stopu vakcinacije građana, pošto je za iskorjenjivanje ove bolesti neophodno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.