Njemačka uskoro odlučuje o povlačenju iz Turske

U Incirliku se nalazi 250 njemačkih vojnika, koji pomažu SAD-u u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (Reuters)

Njemačka će u naredne dvije sedmice odlučiti da li da povuče svoje trupe iz turske zračne baze Incirlik, izjavio je neimenovani zvaničnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, javljaju svjetske agencije.

“Još vodimo razgovore s turskom stranom o Incirliku i radit ćemo na postizanju rješenja do sredine juna”, izjavio je taj zvaničnik, prenosi agencija Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu kako će Turska reći Njemačkoj “doviđenja” ukoliko Berlin odluči povući trupe iz baze Incirlik.

Zabrana posjete

On je, uoči leta za Brisel, gdje je prisustvovao samitu Sjevernoatlantske alijanse, kazao kako Turska nije primila nijednu naznaku iz Berlina o mogućem povlačenju trupa stacioniranih u zračnoj bazi na jugu Turske.

Budućnost njemačkih trupa u Incirliku dovedena je u pitanje nakon što je Turska spriječila njemačke parlamentarce ovog mjeseca da posjete vojnike, što je navelo Berlin da razmotri povlačenje.

U toj bazi nalazi se približno 250 njemačkih vojnika koji pomažu Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije