Njemačka upozorila Tursku: Hapšenje novinara teret za odnose

Turske vlasti uhapsile su novinara Yuecela optuživši ga za širenje terorističke propagande (EPA)

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor turskog ambasadora u Berlinu Kemala Aydinu znak protesta zbog hapšenja njemačkog novinara Deniza Yuecela, na osnovu optužbi u vezi sa terorizmom.

“Na zahtjev ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, državni sekretar Walter Lindner pozvao je ambasadora Turske“, objavljeno je na Twitter nalogu tog ministarstva, prenio je AFP.

Sigmar Gabriel je kazao da je ovo veliki teret za odnose Turske i Njemačke. Naveo je da se dvije zemlje nalaze pred “jednim od najvećih ispita za odnose dvije zemlje u modernom vremenu“, prenosi Zeit.

Gabriel je naveo da je turskom ambasadoru rečeno da dvije zemlje imaju različita viđenja što se tiče slobode medija.

“Zbog ove stvari će teško biti ostvariti racionalan odnos između Turske, Njemačke i Evropske unije“, upozorio je Gabriel.

Navodno širenje propagande

Njemački ministar pravde Heiko Maas kritizirao je Tursku zbog hapšenja Yuecela i poručio da bi političari, koji planiraju da posjete Njemačku, trebalo da poštuju slobodu štampe.

Maasova reakcija uslijedila je nakon navoda medija da je moguće da će u Njemačkoj boraviti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenio je Reuters.

Hapšenje Yuecela, novinara njemačkog Welta koji ima i njemačko i tursko državljanstvo, izazvalo je i oštre reakcije njemačke kancelarke Angele Merkel.

Turske vlasti uhapsile su Yuecela optuživši ga za širenje terorističke propagande, zbog podrške  nekim organizacijama i podsticanjem javnosti na nasilje, izjavio je jučer neimenovani svjedok iz sudnice.

Vlasti su prvo pritvorile dopisnika Welta 14. februara nakon što je on izvijestio o hakerskom napadu na privatni nalog elektronske pošte turskog ministra energetike Berata Albayraka.

Istanbulski sud je jučer naložio Yuecelu da suđenje čeka u zatvoru, izjavio je Reutersu neimenovani svjedok iz sudnice.

On je prvi njemački novinar koji je zatvoren od neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj.

Izvor: Agencije