Njemačka upozorava na opasnost promjene granica na Kosovu

'Teritorijalni integritet zapadnog Balkana za Njemačku je veoma važan', poručuje Roth (EPA)

Nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot ponovio je da se Nemačka protivi rešavanju spora između Srbije i Kosova menjanjem granica jer bi to bilo krajnje opasno i destabilizovalo region.

Rot je u intervjuu za Dojče Vele na albanskom jeziku rekao da se od Albanije očekuje da iskoristi svoj uticaj i spreči destabilizaciju.

“Teritorijalni integritet zapadnog Balkana za nas je veoma važan. Pokušaji menjanja granica izazvali su u prošlosti beskrajnu patnju. Zato mislim da takva razmišljanja ne samo što ne obećavaju mnogo uspeha nego su i krajnje opasna”, rekao je Rot.

Naglasio je da je potreban “sveobuhvatni sporazum koji bi konačno uredio odnose, omogućio Srbiji i Kosovu da postanu članice EU-a i rešio sva otvorena tehnička pitanja”.

“Očekujemo od Albanije da iskoristi svoj politički uticaj i da nastavi konstruktivno da se zalaže za stabilnost u regionu. To se posebno odnosi na pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije. U interesu je same Albanije, kao dela regiona, da po svaku cenu spreči novu destabilizaciju zapadnog Balkana, koju bi promena granica svakako izazvala”, rekao je Rot.

Različiti pogledi EU-a i SAD-a na rješenje spora 

Nemački ministar priznao je da pojedine evropske zemlje i SAD drugačije gledaju na takav način rešavanja spora Beograda i Prištine, ali je ponovio da je stav Nemačke da “sporazum Kosova i Srbije treba da ojača stabilnost u obe zemlje i regionu”.

“Ne vidim kako to može da bude postignuto promenom granice. Štaviše, zapadni Balkan ne bi se smirio. Od susednih zemalja stalno čujem da su zabrinute zbog te rasprave jer vide opasnost od domino-efekta. Za proces ulaska u EU to svakako ne bi bilo od pomoći”, rekao je Rot.

O mogućnosti korekcije granica, kao jednoj od opcija za postizanje dogovora sa Srbijom, ove nedelje ponovo je govorio i predsednik Kosova Hašim Tači.

“Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo”, rekao je Tači na forumu u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu.

Izvor: Agencije