Njemačka: Uhapšen državljanin BiH povezan s napadima u Parizu 2015.

U više napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzeo ISIL, 13. novembra 2015. godine poginulo je oko 130 ljudi (Arhiva)

Ambasada Bosne i Hercegovine (BiH) u Njemačkoj još nema zvanične informacije o hapšenju državljanina BiH u Drezdenu, koji se povezuje s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine.

“Sve su za sada samo nezvanične vijesti, ni mi još ne znamo identitet uhapšenog”, saopšteno je danas Dnevnom avazu iz ambasade.

Njemačke vlasti objavile su ranije danas da su uhapsile državljanina Bosne i Hercegovine, kojeg traži Belgija u vezi sa terorističkim napadima u Parizu 2015. godine.

Tužilaštvo u Dresdenu saopštilo je u četvrtak da je 39-godišnji osumnjičenik, kojeg nisu identifikovali, uhapšen prije sedam dana, prenijela je Anadolija.

Dodaje se da je osumnjičen za povezanost sa napadima u Parizu i da ga traže belgijske vlasti zbog navodne podrške terorističkoj organizaciji.

Allgemeine: Uhapšeni je Adis A.

Njemački Augsburger Allgemeine je objavio da je uhapšeni Adis A., dok pojedini bh. mediji tvrde da se radi o Adisu Abazu, koji je porijeklom iz Zenice. 

Bh. državljaninu je određena mjera pritvora do mogućeg izručenja od strane suda u istočnom njemačkom gradu Merseburgu.

U više napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država Irak i Levant (ISIL), 13. novembra 2015. godine poginulo je oko 130 ljudi.

Agencija Beta podsjeća da su se tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. u Parizu simultano digli u zrak u Parizu, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataclan za vrijeme koncerta i treći ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava, 90, bilo je u Bataclanu.

Taj napad se dogodio deset mjeseci nakon terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Charlie Hebdo i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu. 

Izvor: Agencije