Oglasi

Njemačka: Učiteljici zabranjeno da nosi lančić s krstom

Učiteljica u Berlinu od školske uprave dobila službeni nalog kojim joj se zabranjuje nošenje spomenutog lančića.
Uprava škole u kojoj učiteljica radi pozvala se na na zakon koji zabranjuje svim zaposlenima u javnim ustanovama da nose vjerske simbole u službiAP

Učiteljici u jednoj berlinskoj školi zabranjeno je nošenje lančića s krstom tokom nastave, prenio je Welt.

Učiteljica koja radi u jednoj državnoj školi u berlinskom dijelu grada Wedding, tokom nastave je nosila lančić oko vrata sa krstom, zbog čega je od školske uprave dobila službeni nalog kojim joj se zabranjuje nošenje spomenutog lančića.

Evangelisički pastor Karsten Minkner je za Welt potvrdio ovu vijest, navodeći da mu je učiteljica pokazala zabranu nošenja lančića u pisanoj formi.

Vjerski simboli u službi

Uprava škole u kojoj učiteljica radi pozvala se na na zakon koji zabranjuje svim zaposlenima u javnim ustanovama da nose vjerske simbole u službi - bez obzira na religiju.

Joerg Antoine, predsjednik Evangelskog konzistorijuma, je pozvao je Berlin na mekši pristup kada je u pitanju nošenje vjerskih simbola, prenosi Zeit.

Berlinski biskup Markus Droege je kazao da se oni zalažu za slobodu nošenja krsta, a da bi se to trebalo uzeti u obzir kada je riječ o Zakonu o neutralnosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.