Oglasi

Njemačka ublažila zabranu nacističkih simbola

Njemački zakon dopušta da se takva simbolika koristi na "društveno prihvatljiv" način, u umjetničke ili naučne svrhe.
Računarske igre koje jasno iskazuju protivljenje neustavnim organizacijama mogle bi biti shvaćene kao društveno prihvatljive i zato dopuštene.EPA Ilustracija

Kompjuterske igre koje sadrže neustavne simbole poput nacističkih mogle bi ubuduće biti dopuštene, objavilo je njemačko regulatorno telo USK.

Odredba nemačkog krivičnog zakona dopušta da se takva simbolika koristi na "društveno prihvatljiv" način i sada bi se mogla primenjivati u igrama, kao što se primenjuje u filmovima.

"U tom kontekstu to znači da se simboli neustavnih organizacija mogu koristiti u umetničke ili u naučne  svrhe ili u svrhu opisa istorijskih događaja", rekla je upravnica USK-a Elisabeth Secker.

Protivljenje nacističkim simbolima

Na primer, igre koje jasno iskazuju protivljenje neustavnim organizacijama mogle bi biti shvaćene kao društveno prihvatljive i zato dopuštene.

Sve kompjuterske igre namenjene prodaji na nemačkom tržištu moraju da prođu kontrolu USK-a koje određuje dobnu granicu prikladnosti igre. 

Producenti igara koje sadrže neustavne simbole dosad se tom telu nisu mogli ni obratiti.

Sada će moći, a poseban odbor USK-a odlučiva će od slučaja do slučaja hoće li dopustiti prodaju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.