Njemačka: U trećem kvartalu počinjeno 187 islamofobičnih napada

Predsjednik Islamskog vijeća Njemačke pozvao je muslimane da prijavljuju policiji indicente povezane s islamofobijom (EPA)

U trećem kvartalu 2019. godine u Njemačkoj je počinjeno 187 islamofobičnih napada.

Prema najnovijim podacima njemačke vlade, u toj zemlji je u trećem kvartalu počinjeno ukupno 187 zločina motiviranih islamofobijom te povrijeđeno osam osoba, prenosi Anadolija.

Policija je u istom periodu zbog umiješanosti u napade uhapsila osam osoba, od čega šest u pokrajini Hessen.

U ovom periodu su izvedeni islamofobični napadi na ukupno 25 džamija ili drugih muslimanskih vjerskih objekata.

Islamofobija u porastu

Iz njemačke vlade su naveli da ovi podaci nisu konačni te da bi broj napada mogao biti i veći, dodavanjem novih podataka.

U drugom kvartalu ove godine u Njemačkoj su počinjena ukupno 222 zločina motivirana islamofobijom, a u prva tri mjeseca 188 zločina.

Predsjednik Islamskog vijeća Njemačke Burhan Kesici je za Anadoliju kazao da je posljednjih godina zabilježen porast islamofobije i mržnje prema muslimanima u Njemačkoj te da je sve više napada na džamije i muslimane.

Istakao je da problem predstavlja i činjenica da mnoge muslimanske žrtve policiji uopće ne prijavljuju napade i incidente.

“Svaki islamofobični napad treba prijaviti policiji. Ovo je vrlo važno, kako bi se pokazalo da je islamofobija ozbiljan problem u Njemačkoj”, kazao je Kesici.

Izvor: Agencije