Njemačka: Trump prijeti, rasprava o povlačenju američkih jedinica

Američka vojna baza je i najveći poslodavac u regiji, a zapošljava više od tri hiljade njemačkih civila (AP)

Gradonačelnik bavarskog gradića u kojem se nalazi jedna od najvećih baza američke vojske u Evropi, Grafenwoehr, Edgar Knobloch izjavio da ne vjeruje da će američki predsjednik Donald Trump ostvariti prijetnje i povući američke vojnike iz Njemačke.

“Ovdje niko ne vjeruje u to. Svako malo se pojave ovakve glasine”, rekao je Knobloch.

Naglasio je da je u posljednje vrijeme čak i povećan broj vojnika te da su sagrađeni dodatni infrastrukturni projekti poput škola i radionica za održavanje vojne opreme, prenosi Hina.

U gradiću koji se nekada nalazio u blizini granice s bivšom Istočnom Njemačkom i njegovoj okolini stacionirano je više od deset hiljada američkih vojnika.

Najveći poslodavac u regiji

Američka vojna baza je i najveći poslodavac u regiji, a zapošljava više od tri hiljade njemačkih civila.

Knobloch je istovremeno izrazio zabrinutost zbog uzastopnih prijetnji američkog predsjednika da će, zbog toga što Njemačka prema njegovom mišljenju premalo uplaćuje u zajednički NATO-ov budžet, povući trupe iz Njemačke i premjestiti ih u Poljsku.

Uoči puta Donalda Trumpa u Evropu i posjete Poljskoj, Washington je ponovo potvrdio razmišljanja o eventualnom premještanju dijela vojnika iz Njemačke istočnije u Poljsku.

Uoči Trumpove posjete Poljskoj, premijer te zemlje Mateusz Morawiecki se založio za otvaranje američke vojne baze u Poljskoj, ali se usprotivio zatvaranju baza u Njemačkoj.

“Niko ozbiljno ne razmišlja o značajnom smanjenju trupa u Njemačkoj. Nama je potreban Ramstein, ali i baza u Poljskoj”, rekao je on kritizirajući Berlin da ne izdvaja dogovorenih dva posto BDP-a za odbranu.

Izvor: Agencije