Oglasi

Njemačka traži odbacivanje tužbe za genocid u Nambiji

Pripadnici plemena podigli tužbu na njujorškom sudu sa zahtjevom za naknadu zbog počinjenog genocida kojeg Njemačka priznaje.
Genocid dogodio se između 1904. i 1908. godine, kada je Namibija bila kolonija pod imenom Njemačka Jugozapadna AfrikaAl Jazeera

Njemačka je zatražila od njujorškog suda da odbaci tužbu koju su protiv nje podigli pripadnici dva namibijska plemena, sa zahtjevom za naknadu zbog počinjenog genocida i otete imovine u vrijeme njemačke kolonijalne vlasti.

Advokat  Jeffrey Harris, u ime njemačke vlade, pozvao je sutkinju Lauru Taylor da odbaci tužbu, iznoseći kao argument da američki sudovi nemaju jurisdikciju nad tim sporom, pošto je Njemačka suverena država, a pravna doktrina nalaže da se sudovi uzdrže od odlučivanja u čisto političkim pitanjima. 

Kenneth McCallion, koji zastupa plemena Herero i Nama, čije su organizacije podnijele tužbu, izjavio je da suverenost Njemačke ne štiti tu državu od tužbi, jer genocid predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Njemačka priznaje genocid

Kako podsjeća Reuters, genocid, koji Njemačka priznaje, dogodio se između 1904. i 1908. godine, kada je Namibija bila kolonija pod imenom Njemačka Jugozapadna Afrika. 

Plemena Herero i Nama su se tada pobunila protiv njemačke vladavine, a nakon toga preživjeli su još bili podvrgnuti surovim uslovima u koncentracionim logorima. 

Njemačka vlada u pregovorima sa Namibijom oko mogućih reparacija za genocid, ali u tužbi pred njujorškim sudom tvrdi da je Berlin prekršio međunarodno pravo koje se odnosi na domorodačke narode jer odbija da pregovara sa predstavnicima plemena Herero i Nama. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.