Njemačka traži od NATO-a razgovor o turskoj intervenciji u Siriji

'Njemačka s Francuskom pokušava spriječiti nastavak eskalacije sukoba u Siriji', kaže Gabriel (EPA)

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je u četvrtak da je tražio od NATO-a da se razgovara o spornoj turskoj intervenciji na severu Sirije protiv kurdske milicije koju podržava Vašington.

“Tražio sam od generalnog sekretara NATO-a razgovore o stanju u Siriji i na severu te zemlje”, naveo je Gabrijel u  saopštenju i najavio odlaganje modernizacije tenkova koje je Nemačka isporučila Turskoj.

Obe zemlje su članice Severnoatlantskog saveza.

“Vladu Nemačke i dalje jako zabrinjava vojni sukob na severu Sirije i zato sa Francuskom pokušavamo da sprečimo nastavak eskalacije, omogućimo humanitarni pristup i zaštitimo civilno stanovništvo”, naveo je.

Naglasio je da se turski bezbednosni interesi u tom području moraju da uzmu u obzir.

Ankara strahuje od osnivanja kurdske države na svojoj granici.

Kritika Vlade zbog njemačkih tenkova u Siriji

“Vojni sukob mora da prestane da bi se omogućilo postizanje rešenja”, naglasio je i dodao da je to više puta rekao Vladi Turske

Ministar je rekao da njegova zemlja odlaže odluku o modernizaciji tenkova “Leopard” turske vojske, koju traži Ankara.

Vlada Nemačke je nekoliko dana na udaru oštrih kritika nakon raspoređivanja tih tenkova protiv Kurda u Siriji. “Za nju je jasno da mi ne možemo da isporučimo oružje u područja napetosti i to nećemo učiniti”, rekao je Gabrijel.

Vlada Nemačke je pod pritiskom od ovog vikenda jer su na snimcima turske intervencije protiv kurdskih snaga u Siriji vidljivi tenkovi nemačke proizvodnje “Leopard 2”.

Opozicija levog centra i mediji traže objašnjenja od nemačkih vlasti koje u ugovoru iz 2005. nisu predvidele odredbu koja bi omogućila Berlinu pravo veta na upotrebu prodate vojne opreme.

Gabrijel je u januaru, pre te vojne intervencije, rekao da će Nemačka modernizovati te tenkove u okviru poboljšanja odnosa sa Ankarom.

Izvoz oružja je redovna tema u Nemačkoj.

Krajem 2017. Vlada je bila na udaru kritika zbog isporuka oružja Saudijskoj Arabiji, saučesniku sukoba koji je izazvao tešku humanitarnu krizu u Jemenu.

Gabrijel je rekao da će Berlin izneti svoj stav u vezi sa oružjem isporučenim Turskoj kada bude formirana nemačka vlada, najranije u martu.

Izvor: Agencije