Njemačka traži njegovatelje na Kosovu

Njemački mnistar kaže kako cilj sporazuma nije Kosovu oteti stručnjake iz područja brige i njege (EPA)

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija – CDU) boravio je na Kosovu, gdje je pokušao privući njegovatelje za bolnice i staračke domove u Njemačkoj.

Tom prilikom je potpisan dokument o pojačanoj saradnji na području zdravstvenih sistema.

“U Njemačkoj su nam potrebni dobro obrazovani stručnjaci i iz inostranstva, a mi istovremeno možemo Kosovu pomoći u izgradnji sistema zdravstvenog osiguranja”, poručio je njemački ministar zdravstva preko Twittera.

On je ocijenio kako “obje strane” mogu profitirati od ove saradnje.

‘Ne otimamo stručnjake Kosovu’

Potpisani ugovor o saradnji na području zdravstva bi trebao ubrzati iseljavanje njegovatelja sa Kosova u njemački zdravstveni sistem.

Istovremeno bi trebala biti pojačana saradnja na području kvalifikacije, zdravstvenog osiguranja, zdravstvenog menadžmenta i priznavanja kvalifikacija u inostranstvu.

Sporazum s Kosovom bi trebao, kako je naglasio Spahn, poslužiti kao model za slične ugovore s ostalim državama.

Spahn je naglasio kako cilj sporazuma nije “Kosovu oteti stručnjake iz područja brige i njege”.

“Na Kosovu ima mnogo mladih nezaposlenih. Radi se o tome da sarađujemo sa zemljama koje školuju previše stručnjaka u ovom području, a to je upravo slučaj na Kosovu”, rekao je njemački ministar.

Povjerenik Savezne vlade za pitanja vezana uz sektor brige za starije, bolesne i nemoćne Andreas Westerfellhaus kritizirao je činjenicu da se za radnu vizu u diplomatskom predstavništvu Njemačke na Kosovu čeka i više od godinu dana.

Ubrzati izdavanje viza

On je zatražio da se postupak izdavanja viza iz konzulata u Prištini prebaci u Njemačku, kako bi se ubrzao taj proces.

Njemačka vlada je najavila nekoliko mjera kojima bi smanjila napetu situaciju na području brige – pored pojačanog useljavanja, predviđen je i porast plata u ovom sektoru.

Prema statistikama, u Njemačkoj je trenutno 3,4 miliona građana ovisno o tuđoj njezi, s tim da ubrzano starenje stanovništva pridonosi rastu ove brojke.

Podaci Saveznog ureda za zapošljavanje pokazuju da poslodavci u prosjeku čekaju gotovo 200 dana prije nego što pronađu odgovarajućeg stručnjaka za upražnjeno mjesto u sektoru njege.

Izvor: Agencije