Njemačka traži fer ugovor za nove ratne brodove

Cilj je da sklopimo ugovor u ovom zakonodavnom periodu, tvrdi Ursula Von der Leyen (Arhiva)

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen obećala je da će izvršiti pritisak na konzorcij predvođen kompanijom Luerssen Werft iz Bremena da pristane na “fer ugovor” za pet novih ratnih brodova, ističući da je početna ponuda bila previsoka.

“Cilj je da sklopimo ugovor u ovom zakonodavnom periodu, ali želimo i dobar kontakt, fer ugovor, a prije svega realan. Naporno radimo na tome”, rekla je ona, prenosi Reuters.

Upitana postoji li ikakva šansa da se početna ponuda konzorcija od 2,9 milijarde eura prihvati, Von der Leyen je kazala da ta cifra neće ostati.

Odbijena početna ponuda

Izvori iz odbrambene industrije kazali su prošle sedmice da je Vlada Njemačke odbila početnu ponudu konzorcija prije nego što je premašila budžetski cilj od 1,5 milijardi eura.

Njemački zastupnici u oktobru prošle godine objavili su planove da se kupi još pet ratnih brodova kako bi se povećala sigurnost u Baltičkom moru i na Sredozemlju.

Kritičari su upozorili da odluka Ministarstva da izbjegne javni konkurs može dovesti do veće cijene.

Kako se navodi, Njemačka je povećala budžet za vojsku za 1,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno za gotovo dvije milijarde eura, ali u Berlinu kažu da će im biti potrebno vrijeme da se dostigne cilj NATO-a da za odbranu izdvaja dva posto BDP-a.

Izvor: Agencije