Njemačka: Sud muslimanskoj djevojčici naredio časove plivanja

Muslimanke, Islam
Ustavni sud odlučio je da u islamu nema obavezujućih pravila koja bi definirala koja je odjeća prikladna (Reuters)

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu u srijedu je presudio protiv 11-godišnje djevojčice iz muslimanske obitelji i donio odluku da ona mora pohađati nastavu plivanja s drugim učenicima i učenicama iz svoje škole, čemu se njezina obitelj protivi, smatrajući kako time krši islamske zakone o odijevanju, čak i ako nosi plivačko odijelo koje pokriva cijelo tijelo.

U ovom sudskom sporu na nižim njemačkim sudovima obitelj 11-godišnje djevojčice zastupala je tezu kako plivačko odijelo otkriva oblik njezina tijela te se time protivi zakonima islama, prenosi Hina.

No, Ustavni je sud utvrdio kako su i niži sudovi pobili tu tezu, otkrivši da “u islamu nema obvezujućih pravila” koja bi definirala koja je odjeća prikladna.

Jak medijski odjek

Ovaj sudski proces dobio je zavidan medijski prostor u jeku javnih rasprava koje se vode u Njemačkoj o ulozi islama i više od milijun izbjeglica, uglavnom muslimana, koji su tijekom ove i prošle godine stigli u Njemačku zahvaljujući politici “otvorenih vrata”, koju je zagovarala njemačka kancelarka Angela Merkel.

No, i sama kancelarka napravila je određeni zaokret, pa je u utorak istaknula prijedlog o zabrani nošenja burke, odnosno potpunog prekrivanja lica, što bi nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine moglo biti i ostvareno.

Tada bi spomenuta presuda mogla imati veliku važnost. 

Izvor: Agencije