Njemačka strahuje da bi ljeto moglo donijeti drugi val virusa

Uprkos padu broja novooboljelih posljednjih sedmica, drugi val bolesti mogao bi doći već u julu (EPA)

Njemačka će se ovog ljeta možda suočiti s drugim valom infekcije novog korona virusa, upozorila je agencija za kontrolu bolesti te zemlje.

Lars Schaade, potpredsjednik Instituta “Robert Koch” (RKI), izjavio je u Berlinu da bi, uprkos padu broja novooboljelih posljednjih sedmica, drugi val bolesti mogao doći već u julu.

“Da li ćemo i kada imati drugi val zavisit će od našeg ponašanja. Trenutno nemamo vakcinu ili lijek, jedino što možemo koristiti da bismo utjecali na to bit će sopstveno ponašanje”, rekao je on.

Schaade je pozvao javnost da strogo poštuje pravila higijene i fizičke distance, kako bi se spriječilo širenje virusa i drugi val bolesti Covid-19, prenosi Anadolija.

Ublažavanje strogih mjera

Upozorio je da će sunčeva svjetlost i visoke temperature imati vrlo ograničen utjecaj na slabljenje korona virusa.

Koalicijska vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je u srijedu ublažiti stroge mjere u zemlji, uslijed nastavka pada broja virusnih infekcija i smrti u zemlji.

Broj zaraženih se usporava i ispod je 1.500 skoro sedam dana.

Iz Instituta “Robert Koch” navedeno je da je zabilježeno 139.900 oporavaka do četvrtka, u odnosu na 26.191 trenutnih infekcija.

Broj smrtnih slučajeva porastao je u četvrtak na 7.119, nakon što su u posljednja 24 sata zabilježena još 123 smrtna slučaja.

Izvor: Agencije