Oglasi

Njemačka: Stažistici u sudu zabranjeno nošenje marame

Sud u Karlsruheu potvrdio je zabranu nošenja marame sudskoj pripravnici marokanskog porijekla u saveznoj pokrajini Hessen.
Slična pravila kao i u Hessenu na snazi su i u pravosudnim ustanovama ostalih njemačkih saveznih pokrajinaEPA/Ilustracija

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu potvrdio je u četvrtak zabranu nošenja marame jednoj sudskoj pripravnici u saveznoj pokrajini Hessen, a odluka je obrazložena vjerskom neutralnošću u sudnici, prenosi Hina.

"Zbog svjetonazorne i vjerske neutralnosti države vlasti mogu zabraniti nošenje marame iako to zadire u vjerska prava pojedinca", stoji u saopćenju Drugog senata Ustavnog suda Njemačke u Karlsruheu.

Time je odbijena žalba jedne pripravnice marokanskog porijekla kojoj je tokom pripravničkog staža bilo dozvoljeno nošenje marame, ali ne i u sudnici, gdje pripravnica, kako je objašnjeno u odluci Ustavnog suda, "predstavlja državu".

Zabranjeno nošenje marama i učiteljicama

Pripravnica je zato tokom procesa kojima je prisustvovala u okviru svog pripravničkog staža morala sjediti u prostoru za posjetioce, a ne za sudijskim stolom, kao ostale kolege.

Slična pravila kao i u Hessenu na snazi su i u pravosudnim ustanovama ostalih njemačkih saveznih pokrajina.

Isto tako u većini pokrajina zabranjeno je nošenje marame učiteljicama u javnim školama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.