Oglasi

Njemačka smanjuje broj vojnika u Afganistanu

Njemačka će ostati angažirana u Afganistanu i nakon povlačenja vojnika, na obuci afganistanskih sigurnosnih snaga.
Savezno udruženje vojnika Bundeswehra zahtijevalo je stacioniranje u Afganistanu njemačkih trupa i poslije 2014. godineAFP/Getty

Njemačka Vlada u srijedu je donijela odluku o smanjenju trupa Bundeswehra (njemačke vojske) u Afganistanu do početka 2014. godine, sa postojećih 4.900 vojnika na 3.300, prenosi Tanjug.

Konačnu odluku donijet će njemački Bundestag, a šef diplomatije Guido Westerwelle je, hvaleći odluku donesenu u srijedu, rekao da do kraja 2014. godine sve njemačke borbene trupe trebaju napustiti Afganistan.

''To, međutim, nije kraj misije. Njemačka je angažirana u obuci afganistanskih sigurnosnih snaga, koje trebaju preuzeti borbu protiv talibana'', rekao je Westerwelle, prenijeli su njemački mediji.

Neophodna rezerva

Savezno udruženje vojnika Bundeswehra zahtijevalo je, međutim, stacioniranje u Afganistanu njemačkih trupa i poslije 2014. godine, uz obrazloženje da je takva rezerva neophodna kako bi se moglo reagirati na krizu.

Njemački vojnici se nalaze u inostranim misijama od Juga Afrike, preko Mediterana i Balkana, ali je misija u Afganistanu, u kojoj su mnogi izgubili živote, najopasnija, zajednička je ocjena mnogih analitičara, koji ukazuju na to da se upravo iz te misije mnogi njemački vojnici vraćaju s trajnim i prolaznim psihičkim traumama.

Izvor: Agencije