Njemačka se priprema za dolazak kvalificiranih radnika iz trećih država

Vlada je najavila povećanje broja radnika u konzularnim predstavništvima zemalja iz kojih se očekuje najsnažnije iseljavanje (EPA)

U njemačkom gradu Bonnu u ponedjeljak je, u okviru priprema za Zakon o useljavanju stručne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta, otvoren savjetodavni ured za strane stručne radnike, koji bi trebao pomoći u vezi s pitanjem priznanja stručnih diploma, čime će kvalificiranim radnicima iz država izvan Evropske unije biti otvoren put za dolazak.

“S građanima koji žive u Njemačkoj nećemo moći riješiti problem manjka stručne radne snage. Potrebni su nam kvalificirani radnici iz inozemstva”, rekla je prilikom otvaranja savjetodavnog ureda ministrica obrazovanja Anja Karliczek, prenosi Hina.

Objasnila je da je manjak stručne radne snage već sad prepreka rastu u mnogim granama.

Prema nekim procjenama, trenutno je zbog nedostatka kvalificirane radne snage nepopunjeno 1,4 miliona radnih mjesta.

Vlada Njemačke nada se da će stupanjem na snagu zakona koji omogućava useljavanje kvalificirane radne snage i iz država koje ne pripadaju Evropskoj uniji smanjiti nedostatak stručnjaka.

Problemi tržišta rada

Savezni ministar rada Hubertus Heil prilikom otvaranja ureda, koji djeluje u okviru Savezne agencije za zapošljavanje, upozorio je da uvođenjem novog zakona o useljavanju stručne radne snage neće biti riješeni problemi njemačkog tržišta rada.

“Moramo se potruditi da bismo privukli i zadržali strane radnike. Sigurno je da navala neće biti takva da riješimo naše probleme”, rekao je Heil prilikom otvaranja ureda.

Dok se čeka na usvajanje zakona kojim će biti regulirano zapošljavanje iz država izvan EU-a, zasad paralelno postoji propis, uveden 2016, koji se odnosi na zapošljavanje radnika iz zemalja zapadnog Balkana.

Po tom propisu, koji važi do kraja ove godine, u Njemačku mogu dolaziti i radnici bez kvalifikacija s obzirom na to da je jedini uvjet radni ugovor.

U praksi se pokazalo da se priljev radne snage iz država zapadnog Balkana ne odvija željenom brzinom zbog dugotrajnog čekanja na radne vize u njemačkim konzularnim predstavništvima.

Njemačka vlada najavila je povećanje broja radnika u konzularnim predstavništvima zemalja iz kojih se očekuje najsnažnije iseljavanje, poput zemalja zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije