Njemačka savezna pokrajina zatvara Facebook nalog

S Facebooka su uklonjena 443 računa, 200 stranica i 76 grupa, a s Instagrama 125 računa (EPA)

Vlada njemačke pokrajine Saksonia-Anhalt objavila je planove o zatvaranju svoje zvanične Facebook stranice, zbog zabrinutosti oko rješavanja problema zaštite podataka od te kompanije.

U saopćenju iz kabineta premijera te istočne njemačke pokrajine podsjeća se na prošlogodišnju odluku najvišeg suda Evropske unije kojom je utvrđeno da je administrator “fan stranice” na Facebooku zajednički odgovoran s kompanijom za obradu podataka posjetilaca, prenosi AP.

Iz kabineta je saopćeno da od te odluke Facebookova evropska filijala u Irskoj nije preduzela nikakve mjere kojima bi administratorima stranice dala uvid u njihovu obradu ličnih podataka.

Facebook odbio komentirati odluku

Oni su poručili da će uskoro zatvoriti Facebook stranicu “Saksonia-Anhalt.de”, na prijedlog državnog komesara za zaštitu podataka, pošto njemački zakoni snažno štite privatnost podataka.

Kompanija Facebook je odbila komentirati ovu odluku.

Ova društvena mreža je ukazala na svoja ranija saopćenja, u kojima se navode koraci koje je preduzela u cilju da upotreba podataka koje kompanija obrađuje bude transparentnija, navodi AP.

Izvor: Agencije