Oglasi

Njemačka s Grčkom postigla dogovor o prihvatu izbjeglica

Sporazum Berlina i Atine odnosit će se samo na migrante koji su u Njemačku ušli preko Austrije.
Dogovor neće obuhvatiti mnogo migranata, od sredine juna u Njemačku je iz Austrije ušlo oko 150 ljudiEPA - Arhiva

Nemačka je postigla dogovor s Grčkom o povratku migranata u tu mediteransku zemlju ako su prethodno tamo zatražili azil, rekla je Eleonore Petermann, portparolka nemačkog ministra unutrašnjih poslova.

Prošle nedelje Nemačka i Francuska takođe su postigle dogovor o vraćanju migranata.

Oba dogovora usledila su nakon napete rasprave između kancelarke Angele Merkel i njenih konzervativnih bavarskih saveznika, zbog čega se skoro raspala nemačka vlada.

Uskoro dogovor s Rimom

"Postigli smo dogovor sa Grčkom", rekla je Eleonore Petermann, dodajući kako ne može otkriti detalje pre nego što dogovor bude i zvanično potpisan.

No, napominje, slično kao i sa Španijom, dogovor sa Grčkom će se odnositi samo na migrante koji su u Nemačku ušli preko Austrije.

Nemačka će moći vratiti migrante natrag u Grčku u roku od 48 sati, kazla je Petermann.

Prema njenim rečima, Nemačka je "u vrlo uznapredovalim" razgovorima i sa italijanskom Vladom i uskoro očekuje dogovor sa Rimom.

Dogovor neće obuhvatiti mnogo migranata.

Merkel brani svoju odluku

Prošlonedeljne brojke ministra unutrašnjih poslova pokazuju da je od sredine juna oko 150 ljudi ušlo u Nemačku iz Austrije, iako su se prijavili za azil u nekoj drugoj evropskoj državi.

Više od 1,6 miliona migranata stiglo je u Nemačku od sredine 2014. godine, izazivajući napetosti u javnosti, koje je iskoristila protivimigrantska stranka Alternativa za Njemačku i ušla u nemački savezni parlament.

Merkel je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. godine o primanju stotina hiljada migranata, no otad obećava kako sličnih priliva migranata više neće biti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.