Njemačka razmišlja o oštrijim zakonima za nasilne azilante

Nasilne ekscese ne možemo trpjeti, rekao je ministar Seehofer (EPA)

Nakon niza napada skupine podnositelja zahtjeva za azilom u bavarskom Ambergu prošlog vikenda, u Njemačkoj se ponovno razvila rasprava o pooštrenju zakona koji bi omogućili lakše protjerivanje osuđenih stranaca.

Četvorica podnositelja zahtjeva za azilom iz Afganistana, Irana i Sirije satima su tumarala Ambergom tijekom vikenda i fizički napadala prolaznike. Pritom je 12 osoba ozlijeđeno, prenijeli su njemački mediji.

“Tražitelji zahtjeva za azilom koji počine kaznena djela moraju napustiti našu zemlju. I ako aktualni zakoni nisu dostatni onda ih moramo mijenjati”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) za dnevnik Bild.

“Događaji u Ambergu su me vrlo uznemirili. To su nasilni ekscesi koji ne možemo trpjeti”, dodao je Seehofer koji je raspravu o pooštrenju zakona najavio već za sredinu siječnja.

‘Motiv? Duboki prezir prema državi i građanima’

Čelnik Njemačkog sindikata policajaca Reiner Wendt oštro je osudio ponašanje političara u slučaju Amberg.

“Vlada se mora očitovati o ovom slučaju. Nedopustivo je da se o ovakvim stvarima govori samo kad je riječ o ekstremno desnim počiniteljima”, rekao je Wendt kritizirajući i odnos vlasti prema slučajevima poput ovoga.

“Govore da se ne zna koji je motiv ovih mladih azilanata, a ja ću vam reći koji je motiv. To je duboki prezir spram države i građana ove zemlje. Ova četvorica smiju na slobodu tek nakon što nogom stupe na tlo zemlje iz koje su došli”, izjavio je Wendt.

Stručnjak vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) za unutarnjopolitička pitanja Patrick Sensburg smatra da zakonske promjene nisu potrebne jer da i sadašnji zakoni omogućavaju protjerivanje i gubitak boravišnog statusa za kriminalce.

Izvor: Agencije