Njemačka razmatra slanje izviđačkih aviona u Siriju i Irak

Njemačka je na Bliski istok spremna poslati i višenamjenske borbene zrakoplove tipa 'Tornado' (AP)

Njemačka razmatra mogućnost jačeg vojnog angažmana u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ako dobije podršku Parlamenta, ta bi zemlja na područje Sirije i Iraka mogla poslati šest aviona za izviđanje, tankere i medicinsku pomoć.

Nakon što kancelarka Angela Merkel svoj prijedlog predstavi Odboru za sigurnost, o njemu će raspravljati s parlamentarnim strankama, jer tako važna odluka ne može biti donesena bez pristanka Parlamenta.

U obraćanju Parlamentu, njemački vicekancelar i šef Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Sigmar Gabriel pozvao je na pomoć Francuskoj u borbi protiv ISIL-a.

“Budući da nas je Francuska zamolila da našu solidarnost pokažemo u praksi, mislim da im to dugujemo. Francuzi su bili ti koji su nas, zajedno s drugima, davne 1945. kada je Njemačka bila nacija koja je počinila zločin, nakon holokausta, rata istrebljenja i pljačke, pozvali za stol civilizirane Europe. To mora da su bili vrijedni političari, kad su to tada napravili. Mi nešto dugujemo Francuzima. I zato moramo biti na njihovoj strani. Za mene nema alternative”, rekao je Gabriel.

Merkel obećala ‘brzo djelovanje’

Kancelarka Merkel održala je, u međuvremenu, sastanak s ključnim ministrima. Vladini izvori su nakon sastanka potvrdili kako je Njemačka spremna poslati i višenamjenske borbene zrakoplove tipa “Tornado” kako bi se pridružili savezničkim snagama u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

Prethodno je Merkel, za posjeta Parizu, obećala da će “brzo djelovati” kako bi odgovorila na zahtjev francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da “razmisli o dodatnim zadaćama” koje bi Njemačka mogla preuzeti u borbi protiv terorizma.

“Predsjednikov poziv da razmislimo o dodatnim zadaćama koje bismo mogli preuzeti za mene je pravi izazov i mi ćemo brzo reagirati”, rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi novinarima.

“Protiv ISIL-a je potrebno boriti se vojnim sredstvima”, smatra Merkel.

“Htio bih da Njemačka više sudjeluje u borbi protiv ISIL-a u Siriji i u Iraku”, rekao je ranije francuski predsjednik u društvu njemačke kancelarke.

Izvor: Al Jazeera i agencije