Njemačka: Psihički bolesni ne smiju biti izuzeti od prava na glasanje

Izbori, Listići, Prebrojavanje, Glasovi
Odluka suda odnosi se na na 82.220 osoba u Njemačkoj (Reuters)

Pravilo po kojem više od 80.000 građana Njemačke sa psihičkim poteškoćama ili posebnim potrebama ne smije učestvovati u glasanju protivustavno je, saopćio je u četvrtak Njemački ustavni sud u Karlsruheu.

“Pravila o učešću na demokratskim izborima koja nalažu izuzeće za osobe kojima je sudski dodijeljeno starateljstvo ili im je sudskim procesom ustanovljena smanjena uračunljivost protivustavna su”, zaključio je sud, prenosi Hina.

U Njemačkoj se to odnosi na 82.220 osoba.

Ustavni sud naložio je da zabrana učešća na izborima ne smije biti izricana paušalno nego mora biti provjeravana od slučaja do slučaja, koji su, po mišljenju suda, prerazličiti da bi bili tretirani paušalno.

Izuzeće može biti opravdano

“Krug osoba pogođenih ovom mjerom svrstan je pod isti nazivnik, a da to nije zasnovano na stručnim razlozima”, kaže se u saopćenju.

Sud je istovremeno zaključio da izuzeće od glasanja može biti opravdano, i to u slučaju kad se utvrdi da u dovoljnoj mjeri ne postoji mogućnost “komunikacijskog procesa između predstavnika naroda i državnih tijela”.

Savezna vlada u svom koalicijskom ugovoru najavila je promjenu izbornog zakona koji bi i toj grupi građana omogućio učešće na izborima, ali dosad nije postignut sporazum unutar demokršćansko-socijaldemokratske koalicije o detaljima tog zakona.

Izvor: Agencije