Njemačka protjerala dvojicu zaposlenika ruske ambasade

Tužilaštvo smatra da dovoljno dokaza upućuje na to da je naručilac ubistva ruska država ili čečenske vlasti (EPA)

Njemačka je protjerala dvojicu zaposlenika ruske ambasade u Berlinu zbog nesaradnje Moskve u istrazi ubistva gruzijskog državljanina u Berlinu, za koje njemačko državno tužilaštvo sumnjiči ruske ili čečenske vlasti.

Rusija poriče svaku umiješanost u ubistvo Gruzijca te je brzo odgovorila da će jednakom mjerom uzvratiti na njemački potez, za koji je rekla da nije “prijateljski”, prenosi Hina.

Odnosi Rusije s Njemačkom i drugim državama zapadne Evrope već su napeti zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovi kćerke Julije na britanskom tlu 2018.

“Ovim potezom njemačka vlada reagira na činjenicu da ruske vlasti nisu dovoljno sarađivale u istrazi ubistva Tornike K. u parku u Berlinu”, objavilo je u srijedu njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija najavila recipročne mjere

Muškarac poznat i kao Zelimhan Hangošvili u augustu je ubijen s dva metka u glavu u parku u centru Berlina na putu u džamiju.

Taj je Gruzijac nekada, uz protivmoskovski nastrojene borce, ratovao u ruskoj republici Čečeniji.

Tužilaštvo smatra da dovoljno dokaza upućuje na to da je naručilac ubistva ruska država ili čečenske vlasti.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ljutito je odgovorilo na optužbu.

“Izjave njemačke strane o protjerivanju dvojice zaposlenika ruske ambasade u Berlinu smatramo neosnovanima i one nisu prijateljske. Bit ćemo primorani odgovoriti recipročnom mjerom”, prenijele su ruske novinske agencije izjavu Ministarstva vanjskih poslova.

Kremlj je i ranije opovrgao svaku umiješanost u ubistvo Gruzijca.

Izvor: Agencije