Njemačka produžila zabranu izvoza S. Arabiji

Njemačka je Vlada u martu prošle godine odlučila zabraniti izvoz oružja u države koje su uključene u oružane sukobe u Jemenu (EPA)

Njemačka je produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, izjavio je glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert u četvrtak kasno navečer.

Sedmicama je vođena rasprava među članovima vladajuće koalicije, ali zabrana je ostala na snazi sve do 30. septembra, rekao je Seibert nakon sastanka između njemačke kancelarke Angele Merkel i relevantnih ministara za to pitanje, koji je održan u Berlinu.

Njemačka je Vlada u martu prošle godine odlučila zabraniti izvoz oružja u države koje su uključene u oružane sukobe u Jemenu koji su doveli do humanitarne krize u toj siromašnoj arapskoj državi, dopuštajući pritom dovršenje isporuka po prethodnim narudžbama.

U prvih godinu dana aktuelne njemačke Vlade iz te je države Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima isporučeno oružja u vrijednosti 400 miliona eura, iako je zabrana bila na snazi. No, njemačka Vlada tvrdi kako se radilo o prijašnjim narudžbama koje su morale biti ispoštovane.

Ratni zločini

Demokršćanska Unija CDU/CSU zalaže se za prekid zabrane izvoza oružja, ukazujući da je ona štetna za odnose Njemačke s najvećim inozemnim saveznicima, dok je želja Socijaldemokratske stranke (SPD), trećeg partnera u velikoj koaliciji, da zabrana bude produžena.

Stav socijaldemokrata poklapa se s preporukom iz UN-a da se članovi međunarodne zajednice suzdrže od distribucije oružja koje bi moglo biti korišteno u jemenskom sukobu.

Stručnjaci UN-a smatraju kako su obje strane uključene u sukob, kako pobunjenici tako i savez predvođen Saudijskom Arabijom koji podržava aktuelnu jemensku Vladu, počinile ratne zločine, s time da se potonjima pripisuje krivica za najveći broj civilnih žrtava.

Izvor: Agencije