Oglasi

Njemačka produžila kontrole na granici s Austrijom

Odluka se temelji na argumentu da je migrantima još uvijek lako kretati se između zemalja Evropske unije.
Ova odluka znači da će postojeće kontrole ostati na snazi do 11. maja 2019. godineArhiva

Njemačka će produžiti granične kontrole duž granice s Austrijom za dodatnih pola godine, objavio je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Odluka, koja se temelji na argumentu da je migrantima još uvijek lako kretati se između zemalja Evropske unije i da nedostaju vanjske migracijske kontrole za cijeli blok, bit će formalno predstavljena EU kasnije tokom dana.

 "Još uvijek ne postoje uvjeti za uklanjanje unutrašnjih kontrola", naveo je Seehofer.

Ova odluka znači da će postojeće kontrole ostati na snazi do 11. maja 2019. godine.

Privremene granične kontrole

One su uvedene 2015. godine, nakon što su stotine hiljada migranata ušli u Njemačku iz Austrije, ušavši prethodno u Evropu preko Grčke i Bugarske i potom krenuvši dalje na zapad balkanskom rutom.

Iako su se zemlje članice EU-a dogovorile o otvorenim granicama u sklopu Schengenskog sporazuma, nekoliko njih je uvelo privremene granične kontrole od kako je 2015. godine krenula izbjeglička kriza, kako bi smanjile imigraciju i smirile političke tenzije.

Evropska komisija pokušava okončati granične kontrole unutar Schengenskog područja djelomice i tako što jača kontrolu na vanjskim granicama Unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.