Njemačka prodala S. Arabiji oružje za pola milijarde eura

Mediji navode kako je Njemačka Saudijskoj Arabiji prodala osam patrolnih brodova (EPA)

Vlada Njemačke do sada je ove godine odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti nešto manje od pola milijarde eura, javljaju agencije.

Tako je ovo bliskoistočno kraljevstvo drugi po veličini kupac njemačkog oružja nakon Alžira, prema dokumentu Ministarstva privrede koji je na uvid dobila agencija dpa. 

Zvanični Berlin je odobrio prodaju oružja u visini 416,4 miliona eura državi koja vodi zračnu kampanju u Jemenu u svrhu podrške njihovu autoritarnom predsjedniku između 1. januara i 30. septembra, navelo je Ministarstvo u odgovoru na zahtjev jednog opozicionog političara za informaciju.

Samo je Alžir bio veći kupac njemačkog oružja od Saudijske Arabije ove godine, a njemačka Vlada odobrila je prodaju oružja toj sjevernoafričkoj državi u vrijednosti 741,3 miliona eura.

Koalicijski sporazum

Saudijska Arabija nalazi se pod istragom nakon nestanka novinara Jamala Khashoggija, no brojke objavljene u petak također su važne jer izvozom oružja Saudijskoj Arabiji može se kršiti koalicijski sporazum potpisan na početku četvrtog mandata kancelarke Angele Merkel.

Na ustrajanje Socijaldemokrata (SPD) koalicijski sporazum propisuje da njemačka Vlada ne smije odobriti izvoz oružja ni jednoj zemlji „direktno“ uključenoj u rat u Jemenu.

Postoji, međutim, izuzetak u koalicijskom sporazumu za države s kojima je Njemačka sklopila dogovore o oružju prije četvrtog mandata šefice države.

Izvor: Agencije