Njemačka priprema obavezu vakcinacije protiv ospica

Uvođenje obaveze vakcinacije protiv ospica pozdravljaju i ljekarska udruženja koja smatraju kako porast broja oboljelih od ospica proteklih godina opravdava mjere prisile (EPA)

Njemački Bundestag je započeo sa savjetovanjima o zakonskim promjenama koje bi donijele obavezu vakcinacije djece koja pohađaju škole ili vrtiće protiv ospica, javlja agencija Hina u nedjelju pozivajući se na njemačke medije.

„Moja je želja da nijedno dijete više ne oboli od ospica i da niko ne umre od posljedica ove bolesti“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Thomas Gebhardt, te dodao kako bi trebalo postići da 95 posto građana bude imuno na ospice.

Zakonske promjene predviđaju da od marta slijedeće godine roditelji prilikom upisa djece u škole i vrtiće moraju podnijeti i dokaz o vakciniranju djeteta protiv ospica.

Obaveza bi trebala vrijediti i za osoblje u školama i vrtićima kao i medicinsko osoblje. Za nepoštivanje obaveze vakcinacije je predviđena kazna od 2.500 eura.

„Vakcinacija nije samo vlastita zaštita nego i čin društvene solidarnosti. Treba misliti i na one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti“, rekla je zastupnica stranke Zeleni Kordula Schulz-Ashe, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

AfD: Ciljani napad

Jedina parlamentarna stranka koja ne podržava uvođenje obaveze vakcinacije je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

„Ovo je ciljani napad na prava naših građana na slobodu odabira“, rekao je zastupnik AfD-a Ulrich Oehme.

Uvođenje obaveze vakcinacije protiv ospica pozdravljaju i ljekarska udruženja koja smatraju kako porast broja oboljelih od ospica proteklih godina opravdava mjere prisile.

„Sva bi djeca trebala biti vakcinirana protiv ospica jer to štiti njihove živote“, rekao je Hans-Iko Huppertz, član uprave Njemačke udruge za pedijatriju.

U ovoj godini u Njemačkoj je zabilježeno 490 slučajeve oboljenja od ospica.

Izvor: Agencije