Njemačka priprema novi paket mjera pomoći privredi

Najveći kamen spoticanja među koalicijskim partnerima jest premija za kupovinu automobila (EPA)

Predstavnici stranaka koalicijske vlade kancelarke Angele Merkel sastaju se u srijedu kako bi raspravljali o detaljima finansijskog paketa za podršku privrednog rasta ugroženog pandemijom korona virusa, javlja Hina.

U centru rasprave, koja počinje poslijepodne i za koju se očekuje da bi mogla potrajati do kasno u noć, stoji finansijska pomoć privredi, porodicama i gradovima i općinama, koja bi u konačnom obliku mogla iznositi, kako piše dnevnik Bild, i do 80 milijardi eura.

Članovi stranaka vladajuće koalicije, demokršćanske Unije CDU / CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), načelno se slažu o potrebi finansijskog paketa, ali ne i o detaljima i visini izdataka.

‘Najviše 100 milijardi eura’

Bavarski premijer Markus Soeder rekao je da se država smije zadužiti “najviše 100 milijardi eura”, inače će biti dovedena “do ruba stečaja”, dok socijaldemokrati odbijaju uvođenje fiksnih gornjih granica zaduženja.

Tako još nije jasno koliko bi trebao iznositi tzv. finansijski bonus za porodice. Socijaldemokratski ministar finansija Olaf Scholz predlaže po 300 eura po djetetu, dok se Unija tome protivi, s izuzetkom premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lascheta (Kršćansko-demokratska unija – CDU), koji traži dvostruko – 600 eura.

Kršćansko-socijalna unija (CSU) istovremeno traži udvostručenje neoporezivog dijela dohotka za samohrane roditelje sa sadašnjih 1.908 na 4.000 eura.

“Mnogi samohrani roditelji, zbog toga što u vrijeme pandemije ne rade vrtići i škole, morali su čuvati djecu, što je utjecalo na smanjenje prihoda”, rekao je zastupnik CSU-a Alexander Dobrindt.

Pomoć gradovima i općinama

Spor između Unije CDU / CSU i SPD-a vodi se o načinu finansijskog rasterećenja općina i gradova koji su u finansijskim problemima zbog drastičnog smanjenja prihoda od poreza.

Ministar finansija Scholz povezao bi finansijsku pomoć u okviru “koronapaketa” s oprostom dijela starijih dugova općina i gradova prema centralnim institucijama, čemu se protivi Unija.

“CDU i CSU moraju napokon odustati od svoje blokade”, rekao je o oprostu dugova glavni sekretar SPD-a Lars Klingbeil, dodavši da se upravo na komunalnom političkom nivou odlučuje o tome kako će se Njemačka izvući iz krize s korona virusom.

“Upravo se ovdje, u samim gradovima i općinama, odlučuje o tome hoće li građani gledati s optimizmom na budućnost ili će se raširiti osjećaj socijalne nepravde i društvene stagnacije”, rekao je Klingbeil za dnevnik Augsburger Allgemeine.

Unija se, pak, zalaže za podizanje stambenih subvencija za finansijski najugroženije slojeve društva.

Gradovi i općine izrazile su nadu da će što prije biti postignut dogovor koalicijskih partnera. “Za nas je važno i jedno i drugo: pomoć zbog gubitaka prihoda uzrokovanih pandemijom, kao i oprost starijih dugova”, rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova Burkhard Jung za agenciju dpa.

Premije za kupovinu automobila

Najveći kamen spoticanja među koalicijskim partnerima jest premija za kupovinu automobila, kao poticaj za najutjecajniju njemačku industrijsku granu.

Iza zahtjeva za uvođenje premija kod kupovine novog automobila stoje tzv. automobilske pokrajine, savezne pokrajine s izraženom automobilskom industrijom, poput Bavarske (BMW, Audi) Baden-Wuerttemberga (Daimler Benz, Porsche) i Donje Saksonije (Volkswagen).

Jedinstvo vlada u vezi s tim da se isplaćuju poticaji za kupovinu automobila s alternativnim pogonom, ali te tri savezne pokrajine traže i subvencije za automobile s klasičnim motorima na unutrašnje sagorijevanje.

Osim tih pitanja, koalicijski partneri trebali bi raspravljati i o subvencijama za energiju, daljnjim paketima pomoći za samostalne preduzetnike i umjetnike te ulaganjima u infrastrukturu i tzv. tehnologije budućnosti.

Izvor: Agencije