Njemačka preuzima petinu vlasništva Lufthanse

Iz Lufthanse su rekli kako očekuju da će uvjeti sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plaća menadžmenta (EPA)

Lufthansa je blizu postizanja sporazuma s njemačkom vladom o državnoj pomoći od devet milijardi eura, prema kojem bi država stekla 20 posto udjela u najvećoj nacionalnoj aviokompaniji, u nastojanju da spasi avioindustriju od posljedica korona krize, javlja Reuters.

Njemački avioprevoznik saopćio je da će, prema sporazumu, vlada dobiti dva mjesta u Nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je, npr., sprečavanje preuzimanja firme, prenosi Tanjug.

Lufthansa već sedmicama pregovara s Berlinom o državnoj finansijskoj podršci, koja bi joj pomogla da izađe na kraj s predviđenim dugotrajnim padom putovanja. Kamen spoticanja u pregovorima jest pitanje koliku kontrolu država treba dobiti u kompaniji u zamjenu za tu podršku.

Izvori uključeni u pregovore navode da državni fond za ekonomsku stabilizaciju još nije iznio konačnu ponudu i da bi to trebao učiniti u četvrtak.

Uvjeti sporazuma

Iz Lufthanse su rekli kako očekuju da će uvjeti sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plaća menadžmenta, dodajući da paket mora odobriti Evropska komisija.

Program podrške uključuje kredit od tri milijarde eura od državne banke KfW i konvertibilnu obveznicu, uz mogućnost njene prodaje za dodatnih pet posto državnog udjela plus jednu dionicu u slučaju javne ponude za preuzimanje od treće strane.

U njemačkoj aviokompaniji nadaju se da će sporazum biti ubrzo zaključen, čime bi dugoročno bila osigurana njena solventnost.

Njemački mediji kasno u srijedu navečer izvijestili su da je dogovor postignut, a kancelarka Angela Merkel izjavila je da uskoro očekuje sporazum o paketu pomoći Lufthansi, ali nije iznijela nikakve detalje.

Izvor: Agencije