Njemačka predala posmrtne ostatke žrtava genocida u Africi

Za većinu historičara, pokolj nad narodima Herero i Nama je prvi genocid u 20. stoljeću (EPA)

Njemačka je na svečanoj ceremoniji predala posmrtne ostatke pripadnika naroda Herero i Nama, koji su ubijeni tokom kolonijalne vladavine carske Njemačke u južnoj Africi, današnjoj Namibiji, izaslanstvu te zemlje.

“Zajedno s nasljednicima žrtava želimo očuvati sjećanje na žrtve, zauzeti se za javno priznanje ovog čina kao genocida i suočavanje s posljedicama nepravdi učinjenih tokom njemačke kolonijalne vladavine”, rekla je biskupica njemačke Protestantske Crkve Petra Bosse-Huber prilikom ceremonije u tzv. Francuskoj crkvi u Berlinu.

“Moji preci trebaju biti pokopani u zemlji svog porijekla”, rekla je za javni servis ARD Uerika Festus Tjikuua, jedna od od potomaka žrtava.

Ceremoniju primopredaje posmrtnih ostataka popratili su protesti na kojima se od Njemačke vlade traži isplata obeštećenja potomcima žrtava, što njemačka vlada zasad odbija.

Prvi genocid u 20. stoljeću

Pregovori o obeštećenju se već godinama vode između njemačke i namibijske vlade, a u New Yorku je grupa potomaka žrtava podigla tužbu jer smatraju da nisu dovoljno uključeni u ovaj proces.

Za većinu historičara, pokolj nad narodima Herero i Nama je prvi genocid u 20. stoljeću.

Njemačka je od 1884. do 1915. vladala predjelom koji se tada zvao Njemačka jugozapadna Afrika a nalazio se na području današnje Namibije.

Prema nekim procjenama, jedinice tadašnje carske Njemačke ubile su preko 100.000 pripadnika naroda Herero i Nama. Posebno velik broj je ubijen između 1904. i 1908. tokom tzv. Herero ustanka protiv kolonijalne vladavine.

Kosti ubijenih su raznim putevima dospjeli u Njemačku gdje su poslužili za eksperimente kojima se htjela dokazati superiornost bijele rase. Danas se mnoge lubanje i kosti nalaze u privatnom vlasništvu.

U Berlinu odnedavno postoji inicijativa da se promijene imena ulica u jednoj gradskoj četvrti koja nose imena kolonijalnih vladara.

Izvor: Agencije