Njemačka pred recesijom: izvoz manji, uvoz raste

Radnici
Istraživanje pokazuje da je samo jedan posto osoba sa Zapadnog Balkana u Njemačkoj nezaposleno (EPA)

Izvoz iz Njemačke u augustu ove godine smanjen je iako je očekivan određeni rast, pokazali su najnoviji statistički podaci.

Ti podaci dodatno su povećali strahovanja građana da bi posrtanje proizvodnog sektora moglo najveću evropsku ekonomiju odvesti u recesiju, prenosi Anadolija.

Savezna agencija za statistiku saopćila je da je izvoz Njemačke u augustu pao za 1,8% u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz porastao za 0,5%.

Posljednji podaci o padu izvoza najlošiji su od aprila ove godine.

Trgovinski suficit smanjen je na 18,1 milijardu eura, nakon suficita od 20,5 milijardi eura u julu.

Negativan privredni rast

Njemačka izvozno orijentirana ekonomija suočava se s negativnim efektima usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvjesnošću, što je posljedica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

“Vjerovatno ćemo imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu, a time i recesiju”, procjena je Uwea Burkerta, ekonomista banke LBBW.

Recesije su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke zemlje, praćena istodobnim pogoršanjima opće ekonomske klime (pad realnog dohotka, rast stope nezaposlenosti, nizak stepen iskorištenosti proizvodnih kapaciteta…).

Recesiju ekonomisti obično definiraju kao negativni privredni rast u dva uzastopna kvartala.

Izvor: Agencije