Njemačka poziva Tursku da izbjegava provokacije na Mediteranu

Turska vraća na more brod 'Oruc Reis', koji treba kod grčkih otoka istraživati prirodni plin (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je Tursku da “zaustavi ciklus provokacija” u istočnom Mediteranu, gdje je Ankara poslala brod za ispitivanje prirodnog plina, riskirajući oživljavanje krize s Grčkom.

“Ako bi zaista trebalo istraživati turski plin u najkontroverznijim oblastima istočnog Mediterana, to bi bio veliki korak unazad u naporima za deeskalaciju”, naveo je u saopćenju njemački šef diplomatije, koji boravi u posjeti Grčkoj i Kipru, kako bi razgovarao posebno o tim tenzijama, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Turska mora, kako je istakao, “okončati ciklus provokacija ako je zainteresirana za pregovore, kao što je to u više navrata uvjeravala”, rekao je šef diplomatije Njemačke, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Diplomatske i vojne tenzije

Njemačka, također, traži od Turske da se “prozor dijaloga koji se upravo otvorio s Grčkom ne zatvara zbog jednostranih mjera”.

Turska je u ponedjeljak saopćila da vraća na more brod “Oruc Reis”, koji treba kod grčkih otoka istraživati prirodni plin, što je izazvalo diplomatske i vojne tenzije u augustu i septembru.

Te tenzije će biti na dnevnom redu evropskog samita u četvrtak i petak u Briselu.

Izvor: Agencije