Njemačka povjerenica za zabranu marama za djevojčice

Muslimanke, Djevojčice
Austrijski Parlament je dopunio zakon prema kojem djevojčice u osnovnoj školi neće moći pokrivati glave iz vjerskih ili ideoloških razloga (EPA)

Njemačka bi trebala razmisliti o zabrani nošenja marama za djevojčice, izjavila je u petak povjerenica za integraciju Annette Widmann-Mauz, nakon što je zakon o tome već donijela Austrija.

Austrijski Parlament je ovaj tjedan dopunio Zakon o školama, prema kojem djevojčice u osnovnoj školi neće moći pokrivati glave iz vjerskih ili ideoloških razloga, a roditelji čije kćeri opetovano dolaze u školu pokrivene maramom plaćat će kazne do 440 eura.

“Apsurdno je da male djevojčice budu pokrivenih glava. S time se slaže i većina muslimana”, kazala je njemačka povjerenica za Bild, kako prenosi Hina.

“Trebamo razmotriti i primijeniti sve mjere kako bismo zaštitili djevojčice, od sastanaka roditelja i dužnosnika škole do zabrane”, kazala je političarka iz Kršćansko-demokratske unije – CDU kancelarke Angele Merkel.

Zabrana do punoljetnosti?

Nekoliko njemačkih konzervativnih političara u petak je objavilo zajedničku izjavu u kojoj, također, traže raspravu o zabrani marama za djevojčice, ali ne samo u osnovnoj već i srednjoj školi, odnosno do punoljetnosti.

U dopunjenom austrijskom zakonu piše da da se novom politikom “želi postići socijalna integracija djece u skladu s lokalnim običajima, štiteći ustavne vrijednosti i obrazovne ciljeve  te jednakost spolova”.

Krovna organizacija austrijskih muslimana taj zakon smatra diskriminacijskim te je najavila sudsku bitku kako bi ga poništila.

Koalicijska Vlada Narodne partije Austrije desnog centra i krajnje desne Slobodarske partije Austrije jasno je dala do znanja da se novi zakon odnosi na muslimane, jer se njime traži zabrana pokrivanja cijele ili gotovo cijele kose.

Iz tog zakona su izuzete skupine koje nose židovske kapice (jarmulke) ili manja pokrivala, kao što je to slučaj kod dječaka Sikha i nekih židovskih dječaka.

Izvor: Agencije