Njemačka političarka: Trumpova zabrana je krstaški rat

Katja Kipping, predsjednica opozicione stranke Die Linke (Al Jazeera)

Piše: Khaled Schmidt

Katja Kipping, predsjednica njemačke opozicione ljevičarske stranke Die Linke, opisala je uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa o obustavljanju prijema izbjeglica u SAD i zabrani ulaska u zemlju za državljane sedam muslimanskih zemalja kao “krstaški rat protiv muslimana i građanskih prava”. 

Kipping je na Twitteru napisala da njena stranka razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv američke odluke pred Evropskim sudom za ljudska prava. Apelirala je na njemačku kancelarku Angelu Merkel da pozove američkog ambasadora u Berlinu da se usprotivi Trumpovoj odluci.  

Ova njemačka političarka pojasnila je da će svaki građanin Njemačke imati pravo pokrenuti tužbu pred Evropskim sudom protiv američkih mjera zabrane ako kancelarka ne poduzme ozbiljne korake. 

Hiljade ljudi pogođeno odlukom 

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je obustavljen prijem izbjeglica i zabranjen ulazak u SAD za državljane iz sedam većinskih muslimanskih zemalja (Sirije, Iraka, Irana, Libije, Jemena, Sudana i Somalije).

Merkel je naglasila da će Vlada Njemačke pružiti svu moguću podršku njemačkim državljanima sa dvojnim državljanstvom koji su pogođeni ovom američkom uredbom i da će se zalagati za njihove interese unatoč partnerstvu s Amerikom. Istakla je da usko koordinira s evropskim saveznicima u vezi s Trumpovom uredbom, “koja je u suprotnosti s međunarodnim konvencijama o pomoći izbjeglicama i međunarodnoj saradnji s tog aspekta”.

U istom kontekstu Ambasada SAD-a u Berlinu objavila je na svojoj Facebook-stranici da se otkazuju svi termini za izdavanje viza državljanima Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena te njemačkim državljanima koji su istodobno državljani i jedne od spomenutih sedam zemalja. U obavještenju stoji i to da je ovim osobama zabranjen ulazak u Ambasadu SAD-a ili Konzulat. 

Uredba pogađa i 130.000 Nijemaca

Prema statističkim podacima unutar Njemačke, Trumpova uredba pogađa 130.000 osoba sa dvojnim državljanstvom i državljanstvom jedne od sedam spomenutih zemalja. Zabrana obuhvata 80.000 Iranaca, više od 30.000 Iračana, 25.000 Sirijaca, 1.000 Sudanaca, 500 Somalijaca, 400 Libijaca i više od 350 Jemenaca koji imaju njemačko državljanstvo, navodi se u statistici.    

Istraživanje koje je provela agencija za statistiku u saveznim pokrajinama Brandenburg i Berlin otkriva da američka uredba pogađa 45.000 stranaca nastanjenih u ove dvije pokrajine, s tim da taj broj ne uključuje nosioce dvojnog državljanstva.

Izvor: Al Jazeera