Njemačka: Pokrenut najveći nuklearni reaktor na svijetu

Najveći nuklearni fuzijski reaktor na svijetu uključen je u Njemačkoj. Naučnici se nadaju da će ta mašina stvoriti put za gotovo neograničene izvore energije koja ne zagađuje okolinu.

Veoma bitan momenat za fizičare Max Planck instituta, prekretnica za lov na čistu i neograničenu energiju. Nakon 19 godina gradnje, Njemačka je upalila revolucionarnu fuzijsku mašinu.

Skriven iza hiljadu tona betona nalazi se veliki stelerator. Samo nekoliko steleratora se pokušalo napraviti, a jako malo ih je završeno. Ali nijedan nije ni velik ni kompleksan kao Wendelstein 7-x. Nadaju se da će ovaj uređaj biti prekretnica.

„Postojeći nuklearni reaktori skupljaju energiju tako što razdvajaju atome u lakše čestice, što je proces kojem je potrebno mnogo goriva i koji stvara velike količine opasnog nuklearnog otpada. Naučnici su dugo vjerovali da rješenje za bezgraničnu energiju leži u nuklearnoj fuziji. Ali spojiti atome da skupe neograničenu količinu energije nije lak zadatak“, javlja reporter Al Jazeere Naeve Barker.

Stelerator dobija inspiraciju od sunca. Mješavina već dostupnih plinova grije se na 100 stepeni Celzijusa. Dovoljno je vruća da lomi atome, formirajući tekućinu jona i elektrona. Dijelovi se onda ubrzaju i kada se spoje stvaraju neograničenu energiju.

Da bi se vruća tekućina održala stabilnom stavljena je u ovaj magnetski kavez. Fizičari se sada nadaju da će dosegnuti nivo kada će moći izvući više energije nego što moraju uložiti, ali to je još decenijama daleko.

Čist izvor energije

„Fuzija je obećanje, potrebno je još istraživanja, imamo osjećaj da može uspjeti. Ako postignemo sve što želimo, onda ćemo imati čist i neutralan izvor energije“, navodi Thomas Clinger, profesor i menadžer projekta

Nakon nuklearne katastrofe u Japanu, Njemačka vlada je obećala da će ukinuti sve uobičajene nuklearne elektrane u narednih 7 godina. Ali koliko je sigurna nuklearna fuzija?

„Ovo je više kao obična vatra. Postoji jako malo goriva u mašini i kako bi mašina radila sve vrijeme treba dodavati gorivo. Plin u našem eksperimentu nije teži od poštanske marke, pa i ako sve izgori neće prouzrokovati mnogo štete“ rekao je Per Helander, nuklearni fizičar.

Dok svjetski lideri pokušavaju postići dogovor o sprečavanju klimatskih promjena, naučnici nazdravljaju svojim dostignućima.

To je veliki korak prema snu o neograničenoj energiji.

Izvor: Al Jazeera