Njemačka pojačava nadzor nad krajnjom desnicom

Njemačka, Protest, Desničari
Broj ekstremnih desničara u Njemačkoj je u porastu, tvrdi novi šef njemačke obavještajne agencije. (EPA)

Novi direktor njemačke unutrašnje obavještajne agencije (BfV) Thomas Haldenwang najavio je da će u 2019. godini značajno biti proširen sektor za nadzor krajnje desničarskih ekstremista, javio je Tanjug.

Haldenwang je za današnje izdanje njemačkog dnevnika Suddeutsche Zeitung rekao da planira da taj sektor iduće godine bude uvećan za 50 odsto, čime će po veličini skoro dostići sektor zadužen za islamski ekstremizam.

Nije iznio nikakve brojke s tim u vezi, rekavši da se takvi podaci drže u tajnosti, prenosi Associated Press.

„Već izvjesno vrijeme postoji nova dinamika krajnje desničarskog ekstremizma“, rekao je Haldenwang, dodavši da više nije uvijek slučaj da se „normalni demonstranti“ distanciraju od ekstremista.

‘Orijentisani prema nasilju’

Haldenwang je preuzeo agenciju kada je njegov prethodnik Hans-Georg Maassen smijenjen s te funkcije pošto je kritikovan da je umanjivao značaj krajnje desničarskog nasilja nad migrantima u istočnom gradu Chemnitzu.

Haldewang je ocijenio da su događaji u Chemnitzu dobar primjer kako se razvija krajnje desničarski ekstremizam, istakavši da to nije slučaj samo na nekada komunističkom i manje naprednom istoku Njemačke.

Prema podacima njegove agencije, kaže, u Njemačkoj ima 24.000 krajnje desničarskih ekstremista, od kojih je više od polovine „orijentisano prema nasilju“, a uz to, njihov broj u porastu.

BfV razmatra mogućnost da pod nadzor stavi i antiimigraciono nastrojenu partiju Alternativna za Njemačku, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije