Njemačka pojačava borbu protiv ekstremne desnice

Cilj uvođenja dodatnih odjela i osoblja je 'pojačanja istražnog pritiska', što bi trebalo spriječiti napade sa ekstremne desnice (EPA)

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala – BKA, uvođenjem specijalnih odjela i strukturnim promjenama, planira pojačati borbu protiv ekstremne desnice, javljaju njemački mediji.

Prema pisanju istraživačkog tima medija WDR, NDR i Sueddeutsche Zeitunga, BKA se planira, zapošljavanjem 400 novih službenika i uvođenjem specijalnog odjela fokusiranog na borbu protiv “kriminalne mržnje”, pojačano okrenuti borbi protiv ekstremne desnice.

BKA time reagira na pojačanu opsnost koja prijeti od dijelova ekstremne desnice spremnih na nasilje.

“Inicijalni događaj je ubistvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea, kojeg je u junu, zbog njegovih liberalnih stavova prema izbjeglicama, upucao jedan pripadnik radikalne desnice”, javlja istraživački tim, pozivajući se na interne dokumente BKA-a.

Napad na Novom Zelandu

Dodatni motiv je bio i napad na muslimane na Novom Zelendu, što je za BKA dokaz o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji na desnom spektru.

Osnovni cilj uvođenja dodatnih odjela i osoblja je “pojačanja istražnog pritiska”, što bi trebalo spriječiti napade s ekstremne desnice.

Atentator na političara Luebckea je mjesecima prije svoje djelo najavljivao na socijalnim mrežama, ali je to otkriveno tek nakon atentata.

“Cilj je pravovremeno otkrivanje mreža i poboljšanje razmjene informacija na nacionalnom i međunarodnom planu, kako je to već slučaj kada je u pitanju praćenje islamskog ekstremizma”, navodi se.

Između ostalog, planira se uvođenje zakona koji bi internetske kompanije obvezao na duže spremanje podataka što bi olakšalo istragu.

Do sada u Njemačkoj ne postoji političko suglasje oko ovog pitanja.

Izvor: Agencije