Njemačka: Počelo suđenje ruskim špijunima

Prema optužnici ruski par je prosljeđivao ruskoj obavještajnoj službi tajne dokumente o operacijama NATO saveza (Getty Images)

Suđenje ruskom bračnom paru optuženom za dugogodišnju špijunažu protiv Zapada započelo je pred sudom u Stuttgartu, a njemački mediji opisuju slučaj kao jedan od najintrigantnijih od kraja Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Ruski par koji je koristio lažna imena Andreas i Heidrun Anschlag doselio se u Zapadnu Njemačku s lažnim pasošima prije 25 godina, prenosi BBC.

Optuženi su za špijunažu u korist bivšeg Sovjetskog saveza i nakon toga Rusije i mogli bi dobiti dugotrajne kazne zatvora ako budu osuđeni. Njemački mediji ocjenjuju da bi osuđujuća presuda mogla narušiti odnose Njemačke i Rusije.

Kodirane poruke

Par je uhapšen u svom domu u gradu Marburgu u ranim jutarnjim satima 18. oktobra 2011. godine.

U trenutku hapšenja, prema optužnici, Heidrun je sjedila u svojoj radnoj sobi ispred bežičnog predajnika koji je primao kodirane poruke na kratkom valu i bio je spojen na računar.

Prema optužnici, ruski je par prosljeđivao ruskoj obavještajnoj službi tajne dokumente koji su kupovani od jednog dužnosnika u holandskom ministarstvu vanjskih poslova.

Dokumenti su navodno sadržavali tajne podatke o operacijama NATO saveza.

Prema optužnici, ruski par predstavljao se kao austrijski državljani južnoameričkog porijekla koji su stigli u Njemačku između 1988. i 1990.

BBC napominje da je sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin radio za KGB u Dresdenu tokom 80-ih godina kada je par špijunirao za tu organizaciju te postavlja pitanje jesu li se poznavali.

Izvor: Agencije