Njemačka planira intenzivnija protjerivanja izbjeglica

'Protjerivanje čeka i one koji ne budu sarađivali s vlastima, skrivali pravi identitet ili predstavljali opasnost po javni red i mir', rekao je Altmeier (EPA)

Njemačka savezna vlada odbacila je u petak kritike humanitarnih udruženja i ljevice, koji se protive njenom planu pojačanog protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za azil te je objasnila da alternative nema.

“Riječ je o tome da 40 posto onih koji dolaze u Njemačku kao izbjeglice ili podnosioci zahtjeva za azil nemaju osnova tražiti zaštitu u Njemačkoj, i to zato što ili nisu proganjani ili uopće ne dolaze iz područja zahvaćenih oružanim sukobima”, rekao je za javni servis ARD šef kancelarskog ureda Peter Altmeier (Kršćansko-demokratska unija – CDU).

“Protjerivanje čeka i one koji ne budu sarađivali s vlastima, skrivali pravi identitet ili predstavljali opasnost po javni red i mir”, rekao je Altmeier.

Mjere za brže protjerivanje

Koalicijska demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel (CDU) postigla je u četvrtak navečer dogovor s predstavnicima saveznih pokrajina o mjerama za brže i temeljitije protjerivanje osoba koje nemaju pravni osnov za ostanak u Njemačkoj.

Vlada u “dogledno vrijeme” planira donošenje zakona o mjerama protiv mogućnosti produženog pritvora za one koji trebaju biti protjerani. Predviđena je i mogućnost izgradnje smještaja u blizini velikih aerodroma. Planirano je i osnivanje centralnog ureda za koordinaciju protjerivanja na saveznom nivou.

Prema statistikama s kraja prošle godine, u Njemačkoj boravi 207.000 osoba koje čekaju protjerivanje.

Dogovor savezne vlade i predstavnika saveznih pokrajina pozdravili su predstavnici većine federalnih jedinica, kao i Savez njemačkih gradova. 

Kritike protjerivanja u Afganistan

Kritike na račun planiranog intenziviranja procesa protjerivanja istakao je premijer savezne pokrajine Tiringije Bodo Ramelow (Ljevica). “Dogovor o protjerivanju nije ništa drugo nego predizborni potez vladajuće koalicije”, rekao je Ramelow.

Najave pojačanog protjerivanja kritizirale su i humanitarne organizacije, poput Pro Asyla, nazivajući ovakvu politiku “brutalnom”.

Humanitarne organizacije posebno kritiziraju protjerivanja u Afganistan. Altmeier je objasnio kako 60 posto Afganistanaca koji u Njemačkoj zatraže zaštitu stekne status izbjeglica.

“Ostalih 40 posto dolazi iz dijelova Afganistana koji su sigurni, pa stoga ne postoji razlog za njihov ostanak u Njemačkoj”, rekao je Altmeier.

Izvor: Agencije