Oglasi

Njemačka osudila retoriku albanskih lidera

Njemačku brine nacionalistička retorika albanskih političkih lidera, koja bi mogla ugroziti stabilnost na Balkanu.
Albanski lideri su pooštrili posljednjih mjeseci nacionalističku retoriku sugerirajući stvaranje 'Velike Albanije'AFP/Getty

Njemačka je u petak pozvala albanske lidere da prekinu sa svojom nacionalističkom retorikom, nekoliko sedmica nakon što su Sjedinjene Američke Države izrazile zabrinutost zbog iste stvari kao i zbog stabilnosti na Balkanu, prenosi Fena.

"Važno je kontrolirati nacionalistička osjećanja, odgovorno i s puno pažnje", izjavio je za štampu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle tokom posjete Tirani.

"Nikakva promjena granica na Balkanu nije dozvoljena. Granice u Evropi gube svoju važnost, ali ne mogu biti ukinute", kazao je Westerwelle i pozvao albanske političke formacije da ne igraju na nacionalističku kartu kako se približavaju opći izbori planirani za 23. juni.

Albanski premijer Sali Berisha, kao i drugi albanski lideri, pooštrili su posljednjih mjeseci nacionalističku retoriku sugerirajući stvaranje "Velike Albanije", što je izazvalo zabrinutost susjednih zemalja u kojima žive zajednice albanskog porijekla.

'Opasna igra'

Nedavno su Sjedinjene Američke Države upozorile Albaniju na istu stvar tvrdeći da se Tirana upušta u "opasnu igru".

Washington je pozvao "političke stranke i lidere da se koncentriraju na ono što je važno, a to je euroatlantska integracija" Albanije.

"Albanija nije imala, nema i neće nikada imati potraživanja prema svojim susjedima. Ona će nastaviti da podržava, kao i do sada, mir i stabilnost na Balkanu", kazao je albanski ministar vanjskih poslova Edmond Panaritit.

Krajem novembra, prilikom svečanog obilježavanja nezavisnosti Albanije, premijer Sali Berisha je uputio poruku o jedinstvu "Albancima na svim albanskim teritorijima, od Preveze u Grčkoj, u Preševu, u Skoplju, do Podgorice i izazvao bijes Atine i Skoplja.

Berisha je također obećao usvajanje zakona koji nudi državljanstvo "svim Albancima ma gdje živjeli".

Izvor: Agencije