Njemačka ograničila ‘Sjeverni tok’

Savezna agencija za mrežu objasnila je svoju odluku činjenicom da 'Gazprom' ima alternativne transportne pravce i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema EU (EPA)

Njemačka kompanija “Opal Gastransport”, koja je operater gasovoda “Opal”, ograničila je ruskom “Gazpromu” pristup tranzitnim kapacitetima gasovoda, saopštila je Savezna agencija za mrežu Njemačke, prenosi Tanjug.

Ovo ograničenje, koje je stupilo na snagu 14. septembra, uvedeno je u skladu sa odlukom Savezne agencije za mrežu prema kojoj “Opal gastransport GmbH” više neće moći da prodaje tranzitne kapacitete za prikupljanje i selekciju gasa u količini od 15,86 miliona kilovata na sat, kao ni da vrši njihov prevoz korištenjem tih kapaciteta.

Savezna agencija za mrežu objasnila je svoju odluku činjenicom da “Gazprom” ima alternativne transportne pravce i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

Narušavanje principa energetske solidarnosti

Ranije je sud Evropske unije razmotrio žalbu poljskih vlasti i poništio odluku Evropske komisije iz 2016. godine o proširenju pristupa “Opalovim” kapacitetima “Gazpromu”. 

Sud se, obrazlažući odluku, pozivao na narušavanje principa energetske solidarnosti.

Poništena odluka dala je “Gazpromu” mogućnost da dodatno transportuje do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, učestvujući u odgovarajućim aukcijama. 

Prema važećim evropskim standardima, “Gazprom” može da računa na samo 50 posto tranzitnog kapaciteta ove cijevi, odnosno na 12,8 milijardi kubika.

Moguća žalba Rusije

“Gazprom” i ruska Vlada rade na zvaničnom odgovoru na odluku suda. 

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da će ograničenje uticati na pregovore o gasu sa Ukrajinom i Evropskom komisijom, kao i na situaciju sa snabdijevanjem energijom u evropskim zemljama, javlja Sputnjik, prenosi Tanjug. 

Potpredsjednik Vlade Dmitrij Kozak nije odbacio mogućnost da se Rusija žali na presudu.

“Opal” je grana gasovoda koji spaja “Sjeverni tok” sa gasnim transportnim sistemom Srednje i Zapadne Evrope. 

Gas ulazi u Njemačku do granice sa Češkom.

Izvor: Agencije