Oglasi

Njemačka odustaje od rasprave o raspodjeli izbjeglica

Njemački ministar je ostavio otvorenim pitanje hoće li ta zemlja na kraju insistirati na određivanju kvota ili ne.
De Maiziereove primjedbe izrečene su u vrijeme zastoja planiranih reformi azilantske politike EU-aEPA

Njemačka  je spremna zasad privremeno odustati od rasprave o raspodjeli izbjeglica između evropskih zemalja, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere u Sofiji.

Na margini razgovora ministara Vijeća Evropske unije u  Sofiji De Maiziere je rekao da u svrhu postizanja napretka u širim reformama izbjegličkog i azilantskog sistema u EU, ima smisla prvo se koncentrirati na druga pitanja.

De Maiziere je ostavio otvorenim pitanje hoće li Njemačka na kraju insistirati na određivanju kvota ili ne.

"O tome ćemo odlučiti na kraju pregovora", rekao je De Maiziere.

Bugarska je preuzela rotacijsko predsjedavanje - njeno prvo otkad se priključila bloku - na početku godine.

Zastoj planiranih reformi

De Maiziereove primjedbe izrečene su u vrijeme zastoja planiranih reformi azilantske politike EU-a, koja je zapela od 2016. u jeku spora o mogućim aranžmanima kvota.

Evropska komisija i zemlje poput Njemačke podržavaju obavezivanje zemalja da preuzmu ljude, barem u slučaju vrlo jakog priljeva izbjeglica.

Međutim Poljska, Mađarska i Češka odbijaju svaku obavezu otvaranja granica.

Nedavno su dobile podršku u novom austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu.

On tvrdi da to nije mišljenje samo nekoliko zemalja članica nego i samih izbjeglica koje ne žele ići na mjesta poput Bugarske, Rumunije ili Poljske.

Ako bi na ta mjesta bili premješteni silom, oni bi i dalje nastojali ići u Njemačku, Austriju ili Švedsku što je prije moguće.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.