Oglasi

Njemačka odobrila prijem Makedonije u NATO

Vlada u Berlinu navodi da će ulaz Makedonije u Alijansu dati važan doprinos sigurnosti euroatlantskog prostora.
Makedonija na vanjskopolitičkom planu igra konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu, poručeno je iz BerlinaEPA

Vlada Njemačke dala je saglasnost za prijem Makedonije u NATO i založit će se da proces pristupanja bude brzo završen.

U saopćenju Vlade Njemačke navodi se da će ulaz Makedonije u Alijansu dati važan doprinos sigurnosti euroatlantskog prostora, a također će osigurati važan impuls za daljnju stabilizaciju zapadnog Balkana.

"Historijski trenutak. Prespanskim sporazumom Atina i Skoplje okončali su 25-godišnji spor o imenu bivše jugoslavenske republike. Osnov za priključenje Republike Sjeverne Makedonije u NATO postavljen je. U februaru će države članice potpisati Protokol o pristupanju Vašingtonskom sporazumu", naglašava se u saopćenju vlade u Berlinu.

Formalno priključenje do kraja februara

Njemačka vlada zalaže se za brzo usvajanje Protokola da bi se osiguralo formalno priključenje do kraja sljedećeg mjeseca.

U saopćenju se dodaje da "Sjeverna Makedonija na vanjskopolitičkom planu igra konstruktivnu ulogu na zapadnom Balkanu".

"To je postalo posebno uočljivo u njenoj spremnosti da prihvati promjenu imena u pregovorima s Grčkom u junu prošle godine", ističe se u saopćenju.

"Pristupanje ove države NATO-u također će dati veliki doprinos unapređenju vrijednosti atlantske zajednice. Prošle godine Makedonija je ambiciozno reformirala sektor sigurnosti i napravila veliki napredak u području vladavine prava i demokratije. Vlada Makedonije obavezala se da će nastaviti s provođenjem reformi", zaključuje se u saopćenju njemačke vlade.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.