Oglasi

Njemačka odobrila paket pomoći Grčkoj

473 poslanika glasalo za puštanje tranše pomoći Grčkoj od 43,7 milijardi eura, 100 protiv, a 11 je bilo uzdržano.
Rezultat glasanja bio je očekivan, pošto su dvije glavne opozicione partije dale podršku vladajućoj koalicijiEPA

Njemački Parlament je u petak odobrio milijarde eura međunarodne pomoći Grčkoj, čime je ta zemlja dobila prijeko potrebna sredstva da bi se izborila sa bankrotom koji joj prijeti krajem ove godine.

U Bundestagu je 473 poslanika glasalo za puštanje naredne tranše pomoći Grčkoj od 43,7 milijardi eura, 100 poslanika je bilo protiv, a njih 11 je bilo uzdržano, prenosi agencija AFP.

Rezultat glasanja bio je očekivan, pošto su dvije glavne opozicione partije dale podršku vladajućoj koaliciji desnog centra kancelarke Angele Merkel.

Uoči glasanja, njemački ministar finansija Wolfgang Schauble je ukazao na značajne napore koje je preduzela grčka Vlada kako bi provela reforme tražene u zamjenu za dobijanje pomoći i upozorio na posljedice koje bi po čitavu eurozonu mogao imati bankrot Grčke.

Budućnost eurozone

"Bez naše podrške, ne samo da će biti dovedena u pitanje budućnost Grčke, već i budućnost čitave eurozone", rekao je Schauble.

"Uticaj grčkog bankrota na druge zemlje eurozone bi bio ozbiljan. Posljedice se ne mogu predvidjeti. Ne možemo započeti proces koji bi se mogao završiti kolapsom čitave eurozone", dodao je on.

Iako je opoziciona Socijaldemokratska partija (SPD) glasala za paket pomoći Grčkoj, u Njemačkoj su pokrenute brojne političke debate oko toga da li će njemački poreski obveznici morati prihvatiti gubitke po osnovu grčkih obveznica.

Mnogi u Njemačkoj smatraju da se takozvano "šišanje" - ili otpis grčkog duga - od strane državnih institucija poput drugih vlada zemalja eurozone i Evropske centralne banke (ECB) ne može izbjeći.

Izvor: Agencije