Oglasi

Njemačka odobrila dvije milijarde eura za čišći zrak

Novac bi trebao biti utrošen na ugradnju filtera u vozila javnih službi u gradovima te za nabavku elektroautobusa.
Zagađenje zraka veliki je problem u NjemačkojEPA

Vlada Njemačke danas je odobrila gotovo dvije milijarde eura pomoći njemačkim gradovima u okviru borbe za čišći zrak, saopćeno je nakon sastanka u Berlinu između predstavnika Vlade, gradskih vlasti i automobilske industrije, prenosi Anadolija.

"Budžet 'Hitnog programa za čisti zrak' sa sadašnjih milijardu eura trebao bi biti povećan na 1,5 milijardi", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima nakon sastanka.

Ugradnja filtera

Vlada je osigurala i dodatnih 432 miliona eura, koji bi trebali biti utrošeni na ugradnju filtera u vozila javnih službi u gradovima te za nabavku elektroautobusa.

Na sastanku u uredu kancelarke u ponedjeljak glavna tema bio je projekt "Hitni program za čisti zrak", kojim Vlada podržava gradove i općine kojima prijeti uvođenje zabrane upotrebe dizelaša zbog previsokih vrijednosti dušikovih oksida u zraku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.