Oglasi

Njemačka odgovorila Trumpu: Ne dugujemo novac NATO-u

Ministrica odbrane Ursula von der Leyen negirala tvrdnju američkog predsjednika o njemačkom dugu NATO-u i SAD-u.
Angela Merkel, Donald Trump, Njemačka, SADAngela Merkel je uvjeravala Donalda Trumpa da će Njemačka povećati izdvajanje za odbranuReuters

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u nedjelju je odbacila tvrdnje američkoga predsjednika Donalda Trumpa da Njemačka duguje NATO-u i SAD-u "goleme svote" novca za obranu.

"Ne postoji dug NATO-u", rekla je ona i dodala da bi bilo pogrešno povezati ciljeve o potrošnji dva posto bruto domaćeg proizvoda na obranu do 2024. godine samo uz NATO.

"Sredstva za obranu troše se i za mirovne misije Ujedinjenih naroda, za europske misije i za našu suradnju u borbi protiv terorizma ISIL-a [oružana skupina Islamska država Irak i Levant]", kazala je Von der Leyen, kako prenosi Hina.

Ona je dodala da svi žele da teret bude podijeljen pošteno, a da bi se to dogodilo potrebno je imati "moderan sigurnosni koncept", koji uključuje moderan NATO, ali i europski obrambeni savez i ulaganje u UN.

Trump: Ubrzati izdvajanja za odbranu

Trump je preko Twittera u subotu poručio - dan nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Washingtonu - da Njemačka "duguje goleme svote novca NATO-u i SAD-u te da mora više plaćati za snažnu i vrlo skupu obranu koju dobiva".

On je tražio da Njemačka i ostale članice NATO-a ubrzaju napore kako bi ispunile potrebna izdvajanja za obranu NATO-a. 

Merkel je na njihovu prvom susretu u petak uvjeravala američkog predsjednika da će Njemačka povećati izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.